Articles

Print

Nēģu svētki

on .

negu-svetki-2019-cnc-5463

Nēģu svētki Carnikavā ir galvenie svētki nēģu galvaspilsētā! Šie svētki simbolizē nēģu zvejas sezonas atklāšanu.

Svētku laikā apmeklētājus sagaida svētku tirdziņš, kur var iegādāties gan gardus našķus, gan rotaslietas. Svētku tirdziņā piedalās arī Carnikavas nēģu cepēji, pie kuriem var iegādāties nesen ķertus un ceptus nēģus. Tikmēr vienlaikus Carnikavā norisinās vairāki koncerti, kuros uzstājas Latvijā populāri mūziķi un Carnikavas radošie kolektīvi. Gaujas upē norisinās laivu parāde. Savukārt no Gaujas upes izceļas nēģu karalis, ko novadnieki summinādami pavada pa Carnikavas ielām slavenajā Nēģu svētku gājienā. Carnikavas parkā pulcējas nēģu cienītāji un pagatavošanas meistari. Te tiek novadītas meistarklases nēģu pagatavošanā, kuras ir vadījušas tādas zināmas personības kā Mārtiņš Rītiņs un Roberto Meloni. Parka vidū tiek novietots liels katls, kur svētku apmeklētājiem tiek gatavota īpaša nēģu zupa. Ģimenēm ir iespējams piedalīties dažādās izzinošās un radošās aktivitātēs. Carnikavas Novadpētniecības centrā tiek daudzinātas nēģu ķeršanas tradīcijas un galvenie tradīciju saglabāšanas palīgi – Carnikavas zvejnieki. Sadarbībā ar Carnikavas zvejniekiem apmeklētāji var iepazīties ar nēģu ķeršanai paredzētajiem rīkiem un uzzināt daudz jaunumu par par nēģu ķeršanas tradīcijām un turpināšanu mūsdienās.

Carnikava kļūst par īstu paradīzi sportistiem. Nēģu svētku laikā notiek sacensības daudzās disciplīnās, tostarp pludmales volejbolā, strītbolā, florbolā, zolītē u.c. sporta veidos. Starp Nēģu svētku viesiem ir arī Latvijā pazīstami sportisti, kas piedāvā sportiskus izaicinājumus piedzīvojumu meklētājiem.

Svētki notiek augusta trešajā sestdienā.

Nēģu svētki simboliski atklāj nēģu zvejas sezonu. Nēģu zvejas sezonas periods norisinās no 1. augusta un līdz nākamā gada 1. februārim. Gaujā ķertos nēģus pēc tam cep uz oglēm pēc īpašas receptes. Lai uzzinātu, kur iegādāties svaigākos nēģus, kā arī slavenās nēģu zupas recepti, noskatieties jaunāko videorullīti par nēģu sezonu.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/XdNOQxHWkac" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Share on Facebook Tweet